Kirjoitettu: 31.1.2011

Ideapusseja Educa-messuilla. Kuva: Tomi Tähti

Ideapusseja eli Ideapakan suojapusseja on mennyt jo yli 500 kappaletta. Jatkossa Ideapakka tulee aina La Gringa* -suojapussissa.

Suojapussit ompelee nicaragualaisnaiset Fanny ja Isabel, joita kävin tapaamassa heidän kotonaan. Ennen kuin kerron tarkemmin kohtaamisesta Nicaraguassa annan puheenvuoron suomalaisille La Gringan Leealle ja Annalle, jotka kertovat, mistä kankaisten laukkujen teettäminen Nicaraguassa sai alkunsa: 

Anna & Leea tapaamassa uutta yhteistyökumppania Nicaraguan vuoristossa

Matkustimme Nicaraguaan alunperin kauniiden biitsien, espanjan kielen ja suhteellisen turvallisuuden takia. Kahden kuukauden matkan aikana ehti Nicaraguasta nähdä monet niin iloiset ja kauniit, mutta myös köyhyyden piirtämät rujot kasvot. Suomeen palattuamme tapasimme Kaija Tiittasen, joka on tehnyt vuosia vapaaehtoistyötä nicaragualaisia tyttöjä ja naisia auttaakseen. Eduskuntatalon lisärakennuksen kahviossa syntyi IDEA laukusta, jota ulkoministeriönkin rahoittaman ompelukurssin käyneet naiset voisivat ommella ja jota me täällä Suomessa voisimme tilata ja myydä edelleen.

Mallikappaleita tehtiin hyvin erilaisia, jopa Suomesta viedyistä vanhoista villakaulaliinoista. Niistä tuli kauniita, mutta… vähän liian venyviä, päädyimme valitsemaan laukkumalleista klassisen tyylikkään ison laukun ns. Bolso Granden. Keväällä 2009 Fanny Bermudez ja Isabel Vallejos perustivat omat yritykset Nicaraguassa, kun olimme siellä myös Finnpartnershipin tukemalla liiketoiminnan kehittämismatkalla. La Gringa teki Fannyn ja Isabellan kanssa takuusopimuksen, jossa La Gringa lupasi tilata naisilta joka kuukausi tietyn määrän laukkuja vuoden ajan.

Nyt meillä on yhteensä 6 yritteliästä naista ompelubisneksessä mukana Nicaraguassa! Ideapakka & Reetta on yksi tärkeistä yhteistyökumppaneistamme Suomessa.

Onko sinulla jokin laukku tai muu ompelu-unelma, jonka voisimme yhdessä nica-suomi-bisneksenä toteuttaa ? 🙂

*la gringa on naispuolinen versio gringosta (el gringo) , jos olet sattunut kuulemaan/nakemaan sen esim Tex Willerissa. Eli siis lattari-ihmisten kayttama yksi nimitys valkoihoisesta naisesta.