Kirjoitettu: 26.4.2011

Olen Henna-Riikka Ahvenjärvi, kouluttaja Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksessa TAKKissa. Opetan suomen kieltä, viestintää ja tietotekniikkaa. Olen myös ammatillinen erityisopettaja.

Kuvaaja: Jussi Mattila, TAKK

Käytän erilaisia menetelmiä apuna työssäni niin yksilöohjauksessa kuin opetuksessakin. Ideapakan innoittamana olen kokeillut tämän lukuvuoden aikana useita uusia menetelmiä ja ideoinut vanhoja tuttuja uusiksi. Omia opetusmateriaalejani olen lähtenyt miettimään uusiksi esimerkiksi Pecha Kuchan ja muutenkin visuaalisuuden kautta.

Suosikkimenetelmiäni ovat nyt olleet ryhmätyöskentelyyn liittyvät menetelmät. Olen hyödyntänyt mm. autiosaarta monessa muodossa sekä aloittanut useita koulutuspäiviä erilaisilla minuuttikierroksilla. Ryhmien vaihtelu ja sekoittaminen on näppärää erilaisilla pienillä menetelmillä; näin saadaan vaihtelua päivään ja osallistujat jakavat ajatuksiaan useampien kanssa. Olen huomannut, että erilaiset menetelmät rytmittävät tehokkaasti samankin aiheen käsittelyä ja laajentavat näkökulmia. Välillä käy niinkin, että alkuperäiset suunnitelmat eivät aina tunnukaan toimivilta päivän mittaan: silloin on kätevä ottaa esiin Ideapakka ja etsiä pikaisesti aiheeseen uusi menetelmä.