Kirjoitettu: 24.11.2015

Viisi vuotta sitten Ideapakan perustaja Reetta Koski  (Kurkkaa Reetan puuhat Alma Arktikan sivuilta) lykkäsi ensimmäistä kertaa käteeni Ideapakan. Helkutin hauska vekotin! Pakan aihepiirinä oli kouluttaminen ja fasilitointi, ja siihen oli koottu viitisenkymmentä erilaista menetelmää ja työkalua kouluttajille ja valmentajille.

Katleena Kortesuo.Olin jo silloin tietokirjailija, joka oli menettänyt uskonsa paperikirjan selviämismahdollisuuksiin. Tulevaisuudessa suurin osa kirjoista kulutetaan nimittäin sähköisesti tai äänikirjoina. Paperin käyttö vähentyy kaikessa: viihteen, taiteen ja tiedonsiirtämisen alustana.

Sen sijaan Ideapakan konseptilla on käyttöikää pitemmälle. Ideapakka tuotteena on uusi kirja – tai ohjelmistokehityksen termein “kirja 2.0”. Se on tuote, jossa paperille painettu kirja on kehitetty niin pitkälle kuin voi.

Ideapakka on kompaktimpi, nopeakäyttöisempi ja muunneltavampi kuin perinteinen kirja. Silti siinä on säilytetty kosketeltavuus ja selailtavuus, jotka ovat paperin etuja verrattuna sähköiseen kirjaan. Lisäksi Ideapakan kehtaa antaa lahjaksi, toisin kuin digikirjan.

Alkuvuodesta 2015 Ideapakan tuotemerkin nykyinen omistaja Jani Turku otti minuun yhteyttä. Hän ehdotti kirjoitusvinkkien kokoamista korttipakaksi. Olin itse jumiutunut siihen ajatukseen, että Ideapakat ovat vain kouluttajien ja ohjaajien väline. Vasta Janin ehdotuksen jälkeen tajusin, kuinka laaja kysyntä Ideapakoilla voisi olla. Omista tuotoksistani hyötyisivät vaikkapa toimittajat, kirjailijat, bloggaajat ja harrastajakirjoittajat.

Olen nyt kirjoittanut ensimmäisen oman pakkani. Pakan nimi on Tekstintekemisen Tehopakka, ja siinä on reilut 40 vinkkiä kirjoittajille. Tulossa on myös seuraava: Kriisiviestinnän Paniikkipakassa on nelisenkymmentä metodia kriisinhallintaan ja somekohuissa selviämiseen.

Lisää Ideapakka-vinkkejä saa antaa: mikä oman alasi substanssiosaaminen on käännettävissä käteväksi, selailtavaksi pakaksi? Jani karsii ja valitsee parhaat, jotka pääsevät toteutukseen.

Jani pyysi Katleenaa kirjoittamaan, millaista on käsikirjoittaa Ideapakka. Katleena on tietokirjailija ja kouluttaja.