Kirjoitettu: 16.8.2024
Olemme uusineet viime vuosien aikana pakkojemme ilmettä selkeämmäksi, luettavammaksi ja yhteneväiseksi Ideapakan nykyilmeen kanssa. Tällä kertaa päivityksen ja uuden ulkomuodon sai suosittu Radikaali fasilitointi. Musta pakka on kokenut visuaalisen ja sisällöllisen uudistuksen, joka tekee siitä entistäkin käyttäjäystävällisemmän.
Mikä on uutta?
Radikaali fasilitointi -pakka on käynyt läpi uudistuksen niin ulkoasunsa kuin sisältönsä osalta. Olemme selkeyttäneet tekstejä ja poistaneet sekavuutta aiheuttavia elementtejä layoutista. Samalla kävimme läpi pakan menetelmät, joista joitakin on hiottu ja muutama uusi menetelmä lisätty täydentämään kokonaisuutta.
Ilmeen lisäksi suurin muutos koskee pakan selailulogiikkaa. Koska emme olleet täysin tyytyväisiä aiempaan versioon, päätimme selkeyttää sitä. Radikaalin fasilitoinnin pakka on jo ihan lähtökohtaisesti hieman – noh – radikaali verrattuna muihin ammattipakkoihimme.
Rakenteen olennaisimmat muutokset ovat:
- Pakkaa ei ole jaettu eri osioihin, sillä menetelmät toimivat monissa eri fasilitointiprosessin vaiheissa. Sen sijaan nyt pakka alkaa esittelykorteilla, jotka opastavat radikaalin fasilitoinnin prosessiin.
- Kaikki menetelmät ovat aakkosjärjestyksessä ja niistä löytyy merkintä, mihin vaiheisiin ne parhaiten sopivat.
- Suunnittelua helpottaa myös alun esittelykorteissa oleva luettelointi eri vaiheisiin sopivista menetelmistä.
Muista kuitenkin, että aina on lupa soveltaa ja paras menetelmä olet sinä itse!
Mikä on tuttua?
Mustan värin lisäksi valtaosa uudistetun pakan menetelmistä on tuttuja vanhasta versiosta. Jos olet ollut tyytyväinen aiempaan pakkaasi, et välttämättä kaipaa päivitystä. Hyvät menetelmät ovat aina toimivia riippumatta paketoinnista!
Ideaperjantain menetelmävinkki: Moikka-peli
Moikka-peli on energisoiva ja tehokas yhteisen käsityksen muodostaja ja tiedon keräämisen menetelmä. Peli on alunperin Thiagin kehittämä ja tunnetaan nimellä Hello Game.
Tavoitteena menetelmässä on kerätä ja jakaa osallistujien näkemyksiä sekä tietoa aihepiiristä. Lopputulemana muodostetaan kaikesta kerätystä tiedosta jaettu kokonaisnäkemys.
Miten
- Jaa osallistujat yhtä moneen ryhmään kuin mistä haluat tietoa, ja anna jokaiselle pienryhmälle oma tehtävänsä. Jos taas jokaisella ryhmällä on sama tehtävä, ota se huomioon loppupurussa.
- Strategiavaihe: Pyydä jokaista pienryhmää etsimään sopiva tila keskustelulle ja anna kolme minuuttia aikaa miettiä strategia ”Kuinka keräämme halutun tiedon kolmessa minuutissa mahdollisimman monelta?”.
- Tiedonkeruuvaihe: Kolmen minuutin ajan tiimeillä on mahdollisuus toteuttaa suunnittelemansa tiedonkeruu. Fasilitaattorin kannattaa pysyä sivussa tiedonkeruun ajan ja ainoastaan ottaa aikaa.
- Tiedonjalostusvaihe: Anna kolme minuuttia aikaa prosessoida ja jalostaa data ja tuottaa siitä jonkinnäköinen yhteenveto esiteltäväksi muille.
- Jokainen ryhmä saa esitellä yhteenvetonsa muille ryhmille. Voit rajata ajan minuuttiin tai antaa ryhmien puhua pidempään.
- Vetäkää kokonaisuus ja kokemus tarvittaessa yhteen, varsinkin jos kaikilla oli sama aihe.
Menetelmä tuottaa kaaosta ja iloa, mutta on todella tehokas ajankäyttöönsä nähden.
Moikka-peli ja 41 muuta fasilitoinnin menetelmää löydät Radikaalin fasilitoinnin ideapakasta. Pakka sopii fasilitoinnin perusteet tunteville, rohkeille kouluttajille sekä kehittymiskykyisille ryhmänvetäjille ja projektipäälliköille. Radikaalin fasilitoinnin menetelmät tähtäävät täyttämään tavallisen fasilitoinnin jättämää tyhjiötä.