Kirjoitettu: 22.9.2017

Syyskuun viimeiset perjantai-ideat saatte lukea minulta, eli Ideaseppä Veeralta. Olen pyörinyt Ideapakassa nyt puolitoista vuotta, ja todennäköisimmin olet kuullut minusta tilatessasi Ideapakkoja. Nyt on viimein vuoroni kertoa omat lempparini pakkoja sekoittaen – eli perjantai-idea ei tässä kuussa rajoitu vain yhteen Ideapakkaan.

Olen hiljattain innostunut isosti coachingista tai koutsauksesta. Siksi tänään haluan esitellä Coaching & Valmennus -pakasta GROW-menetelmän, joka on mainio perusrunko valmennukseen. Sen voi myös toteuttaa lyhyessäkin ajassa, ja erityisesti pidän siitä, että menetelmällä voi koutsata helposti myös itseään.

GROW muodostuu neljästä sanasta, joiden mukaan valmennustuokio etenee. Kenties tärkein asia on selkiyttää mieleen tavoite – mitä oikeastaan tavoitellaan? Ilman selkeästi määriteltyä tavoitetilaa on todella vaikea päästä yhtään mihinkään. Koutsaus on loppuviimein aika yksinkertaista: pitää vain osata kysyä oikeat kysymykset.

G (Goal) = Tavoite, aikataulu. Selvitä valmennettavan tavoitteet.
– Mitä haluat saavuttaa? Miltä tilanne näyttäisi nyt, jos se olisi jo saavutettu?

R (Reality, Resources, Reframing) = Nykytila.
– Miten olet ajatellut päästä tavoitteeseesi? Mitä olet jo tehnyt? Mikä on auttanut tähän mennessä?

O (Options, Opportunities) = Vaihtoehdot.
Kysele vaihtoehdot ja ratkaisut, joita valmennettavalla on käytettävissä päämäärän saavuttamiseksi.

W (Will, Wrap-up) = Tahto ja sitoutuminen.
Pyydä valmennettavaa valitsemaan ratkaisu ja päättämään sen toteuttamisesta. Tarkastelkaa myös valmennettavan sitoutumisen ja päättäväisyyden voimakkuutta.

Pikakoutsauksen voi tehdä myös itselleen, kun tuntuu, että tavoite on liian kaukana tai sinne pääseminen tuntuu hankalalta. Opiskelijana koen saavani paljon puhtia siitä, että pysähdyn hetkeksi pohtimaan tilannetta ja tavoitteitani – ja niihin pääsemistä.

 

Perjantai-idea on blogin vakituinen kategoria. Kerran viikossa esittelemme erilaisia ideoita ja menetelmiä ja niiden sovelluksia kuukauden ideapakasta. Syyskuussa opitaan Veeran lempparit eri pakoista.