Kirjoitettu: 23.8.2024

Perinteinen näkökulma fasilitointiin

Fasilitointi on ryhmäprosessien, -tilanteiden ja luovuuden valjastamista yhteiseen tekemiseen. Fasilitaattorin tehtävänä on auttaa ja tukea yhteistä tekemistä monenlaisin keinoin. Fasilitaattori luo tilan, ajan, paikan ja tunnelman, jossa ryhmän hyvän ajattelun edellykset on maksimoitu. Fasilitoimalla luodaan sellaisia olosuhteita, että yhdessä tekeminen on mahdollisimman helppoa.

Perinteisesti ajatellaan, että fasilitaattori on sisältöneutraali toimija, joka lempeästi tukee ja ohjaa ryhmää keskittymään olennaiseen ja mahdollistaa puitteet tekemiselle. Ryhmä on itse vastuussa sisällöistä, eikä fasilitaattori auta asioiden kehittämisessä tai ongelmien ratkonnassa. Perinteisen näkökulman mukaan kaikki sisältöön liittyvä on siten ryhmän vastuulla.

Radikaalimpi lähestymistapa

Radikaali fasilitaattori ei usko neutraaliuteen. Radikaalia on se, että fasilitaattori voi ottaa kantaa sisältöön, mutta tekee sen läpinäkyvällä tavalla ja ryhmää hiljentämättä. Kyse ei ole asioihin puuttumisesta vaan sen tiedostamisesta, että neutraaliuteen pyrkiminen ja taka-alalla pysyttely eivät ole aina se realistisin tai hedelmällisin lähtökohta fasilitaattorin läsnäololle ja ryhmän tukemiselle.

Radikaalimpi lähestyminen voi pistää ihmiset tekemään eri tavalla kuin on totuttu työelämässä tai fasilitoiduissa tilanteissa. Radikaalissa lähestymistavassa voidaan käyttää kehollisia ja toiminnallisia menetelmiä, jotka raaputtavat pintaa syvemmältä ja tuovat tekemiseen täysin uudenlaisia näkökulmia. Tässä prosessissa radikaali fasilitaattori on oma itsensä, kannustaa ja on rohkea erilaisten menetelmien käyttämisessä ja haastaa ryhmää heittäytymään.

Radikaalimpi lähestyminen ottaa enemmän vapauksia ja silti kantaa vastuunsa. Tekeminen on entistä enemmän ryhmän ehdoilla. Uskalletaan tehdä enemmän ja eri tavalla. Fasilitointimenetelmä ei ole ikinä itsetarkoitus, mutta monesti me ollaan liikaa pään sisällä kun samalla vaivalla voitaisiin vaikkapa kokeilla ja sen jälkeen vasta analysoida. Työskentely ei saa olla liian vakavaa. Jokainen meistä on kokenut, kuinka yhdessä nauraminen vapauttaa tunnelmaa. –Jani

Radikaali työkalu

Ideapakoista löytyy se radikaalimpi pakka. Julkaisimme viime viikolla päivitetyn Radikaalin fasilitoinnin työkalupakin, johon on valikoitu toiminnallisia menetelmiä niihin tilanteisiin, joissa halutaan ylittää perinteiset näkökulmat. Radikaalin fasilitoinnin Ideapakka ei ole mikään uusi tuote, vaan ensimmäistä testipakkaa on ollut saatavilla koulutusten yhteydessä jo loppuvuodesta 2015. Nyt päivitetty pakka on visuaaliselta ilmeeltään hienompi, selailulogiikaltaan kivempi ja siihen on lisätty pari menetelmää. Sisältökokonaisuus tietysti on tiukkaa asiaa kaikille radikaaliutta kaipaaville.

Pakasta napattuja radikaaleja menetelmiä löydät alta:

Suosittelemme pakkaa ja radikaaleja menetelmiä kaikille perusteet tunteville fasilitaattoreille. Aloittelijoiden kannattaa kokeilla ensin kävelemistä ennen kuin lähtee juoksemaan, eli hanki itsellesi vähän tekemisen varmuutta perinteisen fasilitoinnin puolelta. Älä kuitenkaan turhaan rajoita itseäsi liikaa, vaan hyppää rohkeasti myös radikaalin lähestymisen maailmaan. Niinhän lapsetkin lähtee juoksemaan melko pian kahdelle jalalle noustuaan. 😉

Löydät 42 radikaalia menetelmää Radikaalin fasilitoinnin ideapakasta. Pakka sopii fasilitoinnin perusteet tunteville, rohkeille kouluttajille sekä kehittymiskykyisille ryhmänvetäjille ja projektipäälliköille. Radikaalin fasilitoinnin menetelmät tähtäävät täyttämään tavallisen fasilitoinnin jättämää tyhjiötä.