Kirjoitettu: 14.6.2024

Onko maailmasi täynnä lukemattomia kirjoja? Niin taitaa olla meillä kaikilla. Aikaa tuntuu olevan rajallisesti ja digimaailman kehittyessä ja viihdeteollisuuden pirstaloituessa lukeminen jää useimmilla vähemmälle. Näin kesää kohden ryhdyimme toimistolla pohtimaan omia kesätekemisiämme ja hoksasimme molemmat kaipaavamme lukemista vähän enemmänkin.

Lukemisesta on paljon iloa. Kirjat viihdyttävät ja niiden lukeminen tuottaa kaikenlaisia tunteita. Ne hauskuuttavat, koskettavat, jännittävät ja opettavat. Fiktio kuljettaa toisiin maailmoihin ja muiden tarinoihin. Pääsemme katselemaan maailmaa ja elämää jonkun muun silmälasien läpi ja saamme taukoa omista ajatuksistamme. Faktakirjallisuus puolestaan opettaa ja laittaa ajattelemaan asioita, sekä tarjoilee syvempää ymmärrystä maailmasta ja sen eri aihealueista.

Lukiessa keskitymme ihan eri tavalla. Hyvä kirja imee meidät sisälleen niin, ettemme edes huomaa ajan kulkua. Parhaimmillaan lukeminen aiheuttaa flowtilan tempaamalla meidät jännittävään juoneen mukaan. Samalla stressi purkautuu, kun ahmimme tekstiä ja etäännymme arjestamme tai murheistamme.

Usein lukiessa löytyy uusia ajatuksia, inspiraatiota ja yhteys omaan luovuuteen. Lukutuokioiden arvo on juuri siinä, mitä kaikkea iloa ja hyötyä kirjoista saa itselleen. Kirjat myös yhdistävät, kuten muutkin taiteen ja viihteen muodot. Voimme keskustella niistä ystävien ja perheenjäsenten kanssa ja jakaa ajatuksiamme, sekä tietysti oppia lisää näkökulmia, saada syvempää ymmärrystä lukemastamme ja kokemastamme.

Mikä ikinä oma kirjamakusi onkaan ja mitä ikinä lukuharrastukseltasi haetkaan, löydät varmasti kirjallisuuden maailmasta jotain kiinnostavaa lukemista täksi kesäksi!

Janin kirjavinkkejä fasilitointiin ja vähän muuhunkin

Jos haluat käyttää kesällä aikaa ammattikirjallisuuden parissa, niin tässäpä muutama oivallinen lukuvinkki fasilitointiin!

Suomeksi on kaksi hyvää perusteosta, joita voisin suositella kaikille aloittelijoina tai perusasioiden muistuttajina eli

1. Piritta van der Beek: Fasilitointi luo uutta. Piritan kirja oli ensimmäisiä itsellä käteen osuneita aikanaan ja hyllyssä on eka painos vuodelta 2012. Selailin ja muistuttelin, että miksi pidän sitä edelleen perusteoksena. Vastaus on yksinkertainen eli kirjassa on ne olennaiset perusasiat edelleenkin hyvin kuvattuna.

 

2. Mirjami Sipponen-Damonte: Varmuutta fasilitointiin tuli ulos juuri tuossa pandemian kynnyksellä ja luin sen käytännössä yhdeltä istumalta. Se on suosikkejani siksi, että se pyrkii viemään sitä turhaa magiikka pois fasilitoinnista ja keskittymään perusasioihin. Kirja keskittyy nimenomaan siihen, että fasilitointi on työelämän perusosaaminen.

Englanninkielisistä perusteoksista oma suosikkini on edelleen Sam Kaner: Facilitator’s Guide to Participatory Decision-Making. Jokaiselle meistä tekee hyvää palata perusteisiin ja miettiä omalle kohdalle, miksi ne on perusteita. Kaner avaa sitä ajattelun ja filosofistakin perustaa minusta parhaiten. Ei ole kyse timanttimallista, vaan ryhmän mahdollisuudesta ajatella yhdessä.

Ja tämä tietty ansaitsee lukusuosituksen siitä syystä, että sillä on erityinen paikkansa minun sydämessäni. Richard Poynton: Everything’s an offer on kirja, joka on itsellä eniten vaikuttanut sekä omaan ajatteluun että omaan tekemiseen fasilitaattorina ja valmentajana. Itselläni on vahva improvisaation ja impron soveltamisen tausta. Opin itse eniten, kun opit tulevat hieman kaueampaa kuin omasta vallitsevasta arjesta ja maailmankuvasta. Uuden ymmärryksen kanssa joutuu hieman pohtimaan, että miten se linkittyy osaksi muuta ymmärrystä.

Kaiva siis kirjahyllystä lempikirjasi, selaa kirjaston valikoimaa tai lue just ne ammattikirjat, joita et ole talven aikana ehtinyt. Ja muista nauttia kiireettömyydestä!

Mitä Jani lukee kesällä?

Viimeisen vuoden aikana on ollut hauska projekti käydä läpi omaa sarjakuvahyllyä. Kesän aikana aion kahlata läpi ainakin taannoiset suosikkini Y: the last man ja Mouse Guard. Lieköhän kestäneet aikaa? Kirjoista meinaan ottaa laiturin nokkaan ainakin juhlapainoksen Taru Sormusten Herrasta ja lukemattomiksi jääneiden fasilitointiopusten pinosta voisin ottaa mukaan vaikkapa The Workshop Survival Guiden ja Art & Science of Facilitationista oon kuullut hyvää .

Mitä Saana lukee kesällä?

Scifiä ja fantasiaa, sekä mitä tahansa, mitä kirjaston hyllystä sattuu juuri sillä hetkellä käteen tarttumaan! Seuraavana kirjapinossa on Martha Wellsin System Collapse, joka on poskettoman hauskan Murhabotin päiväkirjat -sarjan tuorein osa vuodelta 2023. Suosittelen Murhabotin seikkailuja kaikille, jotka kaipaavat mustaa huumoria ja tarinoita kyynisen, systeeminsä hakkeroineen androidin tuskallisista ponnisteluista sen yrittäessä ymmärtää elämää ja paikkaansa maailmassa.