Kirjoitettu: 24.8.2011

”Improvisaatiosta iloa elämään!” toteaa Marianne.
Kuva: Heidi Piironen

”Jotta urheilija pääsee hyvään vireeseen ja huippusuoritukseen, hänen pitää lämmitellä. Sama koskee myös ryhmän toimintaa.”

toteaa Marianne Hemminki Ideapakan jatko-osan sisällöntuottaja, joka on tullut Ideakosken toimistolle hypistelemään painotuoreita virikekorttipakkoja. 
Ideapakan virikekortit sisältävät 25 menetelmää, jotka soveltuvat koulutuksiin, seminaareihin, projektikokouksiin ja järjestötoiminnan tilaisuuksiin lämmittelyksi ennen varsinaista työskentelyä tai piristeeksi työskentelyn väliin.
Keitä olet ajatellut kirjoittaessasi kortteja?

Kortit soveltuvat siis kouluttajille, opettajille, tiiminvetäjille, projektipäälliköille ja ryhmänohjaajille eli samoille oivalluttajille, joille Ideapakkakin on kehittetty.

Miten Ideapakan virikekorttien avulla voidaan edistää ryhmän toimintaa?

Usein ihmetellään, miksi luova prosessi ei lähde käyntiin, vaikka käytetään erilaisia ideointimenetelmiä kertoo Marianne. Tuloksellinen työskentely vaatii onnistuakseen rennon ilmapiirin, jossa saa vapaasti esittää kaikenlaisia ajatuksia, myös ristiriitaisia näkökulmia. Jotta tällainen ilmapiiri syntyisi, pitää osallistujien tuntea toisensa ja saavuttaa ideoimiseen sopiva vireystila.

Ryhmässä työskentelyn haasteena voivat olla myös liian lukkiutuneet roolit. Menetelmien kautta osallistujat voivat näyttää itsestään uusia puolia, joka edistää ryhmän toimintaa. Korttien avulla voidaan myös löytää ryhmää yhdistäviä tekijöitä sekä harjoitella yhteisten tavoitteiden saavuttamista. 

Ideapakan virikekortit toimivat omana kokonaisuutena tai ne
voidaan liittää osaksi Ideapakkaa.

Miten jatko-osaksi tehduy pakan menetelmät eroavat Ideapakan menetelmistä?

Suuri osa menetelmistä perustuu improvisaatio-teatterissa käytettäviin lämmittelyharjoituksiin ja ovat luonteeltaan leikkimielisiä. Parhaiten harjoitusten ideat ymmärtää, jos on ensin itse kokeillut osallistujana menetelmiä. Ideapakan virikekorttien soveltamiseen voi tutustua Virtaa ja vauhtia ryhmän toimintaan- työpajassa (Capacitar).

Aakkoset – ja Kolme asiaa– menetelmät on esitelty aiemmin Ideapakan perjantai ideoina.

Ideapakan virikekortit on saatavana myös ilman työpajaa Ideakosken verkkopuodista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *