Kirjoitettu: 5.3.2021

Työkirja – Työelämän vallankumouksen perusteet on Saku Tuomisen ja Pekka Pohjakallion vuonna 2012 julkaistu kirja, jonka ytimessä on palauttaa työntekoon ilo. Kirjassa pohditaan 2010-luvun työmaailmaa, jossa työn merkitys on kadonnut pirstaleisuuden, sekavuuden ja kiireen vuoksi. Vaikka kirja on jo yhdeksän vuotta vanha, on sen tarjoama ajatus työn merkityksellisyydestä ja ilosta edelleen ajankohtaista. Pohdimme tulevien viikkojen aikana Ideaperjantaissa Työkirjan ideoiden ja menetelmien käyttöä pandemian maailmassa, jossa meidät on ohjattu järjestämään työtämme kotoa käsin.

Etätyössä on paljolti työntekijän vastuulla oman ajankäytön, työn sekä työtapojen järjestäminen. Tuntuuko tutulta tilanne, jossa etäpalaverit täyttävät kalenterin, luovalle ajattelulle ei meinaa löytyä aikaa, silpputyö ja sähköpostit pakottavat kiinnittämään huomiota itseensä ja projektien deadlinet kiristävät mieltä jatkuvasti? Toisin sanoen työ on pirstaleista, sekavaa ja kiireen tunne on jatkuvaa. Työn uudelleen järjestämisessä sekä omaan työhön ohjautuvuudessa Työkirjan vinkit auttavat hahmottamaan tekemistä ja luomaan työlle merkitystä sekä asettamaan rajoja.

2021 on osoittanut kuinka tärkeää on kyky asettaa itse rajat itselleen kun kukaan ei ole vahtimassa. – Saku Tuominen

 

Työkirjasta löytyy myös Ideapakka. Julkaisimme pakan WSOY:n kanssa yhteistyössä vuonna 2018. Työkirja-pakkaan on kerätty Tuomisen ja Pohjakallion kirjasta 50 menetelmää, jotka lisäävät toimistotyöläisen työhyvinvointia ja tuovat työarkeen iloa. Alta löydät muistilistan, jolla suunnittelet ja järjestät työtäsi myös kotitoimistolla.

Kysyimme Sakulta tätä blogia varten, minkä vinkin hän haluaisi jakaa juuri nyt etätyötä tekeville. Vastaus oli napakka: Pidä puolet Teams-palavereista ulkona kävellen. Me Ideapakalla ollaan Sakun kanssa ihan samaa mieltä!

Hyvän viikon muistilista

1. Muuta aikakäsitystäsi. Siirry tarkkailemaan aikaansaamistasi ajan sijaan. Riko päiväsi erilaisiin paloihin. Jaa päiväsi proaktiivisiin ja reaktiivisiin tunteihin ja pidä huolta, että ensin mainittuja on aina vähintään puolet. Hyödynnä 50 prosentin sääntöä työssä ja arjessa. Puolet hyvää riittää pitkälle.

2. Tunnista olennainen, priorisoi. Opettele tunnistamaan asiat, jotka ovat sinulle ja yrityksellesi kaikkein tärkeimmät ja hyödyllisimmät juuri nyt.

3. Unohda work-life balance. Älä edes tavoittele sitä, koska mielesikään ei tee tätä erottelua. Anna työn ja arjen sekoittua luontevasti ja keskity tavoittelemaan hyvää ja tasapainoista elämää.

4. Havainnoi innolla. Muutos, kaiken kehittäminen, lähtee aina ihan oikeasta, itse tehdystä havainnosta. Muutos on mahdollista vain, jos oivallat, mitä haluat muuttaa.

5. Suunnittele huolella. Suunnittele viikkosi etukäteen, edellisen työviikon päätteeksi, ja jokainen päiväsi edellisen päivän päätteeksi.

6. Tyhjennä mielesi. Siirrä tekemättömiä asioita mielestä erilliselle todo-listalle ja listalta kalenterin vapaisiin koloihin, pieniinkin. Pidä listalla sekä työ- että kotiasiasi.

7. Pidä aikataulussasi joutilaita koloja, mutta täytä ne. Jotta kykenet reagoimaan asioihin, pidä kalenterissasi vapaita koloja, mutta jos ne eivät täyty tai jos päivääsi aukeaa yllättäen uusia koloja, täytä ne tekemättömillä asioilla. Säilytät rentouden, mutta lisäät aikaansaamisen ja hallinnan tunnetta.

8. Rakenna viikkoosi muutama vakiopalanen. Analysoi viikkosi huolella ja mieti, mitä todennäköisesti tarvitset joka viikko. Varaa näille muutama kolo. Varaa myös jokaiseen viikkoon yksi pyhä aika.

9. Rakenna itsellesi erilaisia työtiloja. Työpäivässäsi on hyvin erityyppisiä tehtäviä, jotka vaativat erilaista mielentilaa ja rauhaa. Mieti itsellesi ainakin kolme erilaista työtilaa.

10. Muista tauot, tauot, tauot. Opettele taukojen pitämisen tapa. Jo muutaman minuutin tietoisen tauon merkitys on iso.