Kirjoitettu: 20.1.2017

Kun haluat auttaa kaveria ratkaisemaan ongelman, jo 10 minuuttia voi riittää – lyhyt ratkaisukeskeinen keskustelu voi auttaa ottamaan olennaiset askeleet kohti ratkaisua.

Kuvitellaan, että sinulla on ongelma. Ajatuksesi kiertävät kehää ja ajattelu on lukossa. Saatko konkretisoitua haasteen muotoon: “Haluaisin… , mutta…”? Seuraavaksi kiteytä itsellesi asian tärkeys, jolloin ratkaisuun löytyy vielä lisää motivaatiota. Nyt saat jo luvan unelmoida eli voisit miettiä, miltä näyttää kun ongelma on ratkennut ja mitä hyötyä ja etuja siitä olisi. Pienten voittojen hahmottaminen, eli sen pohtiminen, mitä voit tehdä seuraavaksi vie konkreettisesti kohti käytäntöä. Usein reitti ratkaisuun on jo tällä jumppaamisella selkeämpi ja kirkkaampi. Aikaa on mennyt 10 minuuttia.

Coaching-koulutuksessa tällaista nopeaa tapaa pureutua suoraan ongelmaan nimitetään dilemma-coachaukseksi. Itseäänkin voi sparrata, mutta ääneen asian jumppaaminen auttaa eli hyvä coach on kullanarvoinen.

Kaikki ongelmat eivät ratkea kymmenessä minuutissa, mutta menetelmän avulla voi ottaa tärkeitä askeleita matkalla kohti ratkaisua. Muista kuunnella aktiivisesti ja kysyä innostavia kysymyksiä!

 

Perjantai-idea on blogin vakituinen kategoria. Kerran viikossa esittelemme erilaisia ideoita ja menetelmiä ja niiden sovelluksia kuukauden ideapakasta. Tammikuun pakkana on Coaching & Valmennus.